Blog
Ben ik klaar voor mijn pensioen?

» 19 december 2012

Door: Stephanie van Rossum, Deelnemer

Gisteren sprak ik met iemand in de kroeg die zich bezighield met de vraag ‘wat wil ik, als ik straks 65 word?’. Hij had recent een brief gekregen waarin stond dat hij vanaf zijn 65e zijn pensioen zou krijgen. Zijn reactie was: “daar ben ik nog helemaal niet aan toe”. Ik, als nog-net-geen-veertiger, ben daar ook nog niet aan toe, maar het gaf wel aanleiding om na te denken over mijn eigen situatie. Op welke leeftijd zou ik pensioen krijgen? Zou ik überhaupt wel pensioen krijgen? Wat heb ik opgebouwd tot nu toe en wat moet ik nog opbouwen en hoe?

Tijd om mijn spullen er eens bij te pakken. Maar waar te beginnen? Van mijn 25e tot mijn 30e heb ik bij een bank gewerkt in Nederland. Wel zo overzichtelijk als het gaat om mijn pensioenopbouw. Ah, gevonden. Ik heb een bedrag van € 4.568 opgebouwd voor ouderdomspensioen. Wat?!! Moet ik het met dit bedrag in het totaal doen of krijg ik dit bedrag per maand of per jaar? Hmm, het lijkt niet veel in ieder geval.

Van mijn 30e tot mijn 37e heb ik bij een bank gewerkt in Curaçao. Na wat verhuisdozen doorgespit te hebben, kom ik een deelnemersbewijs tegen van de pensioenverzekeraar op de Antillen. Van dit overzicht word ik ook niet veel wijzer. Er wordt een verscheidenheid aan pensioenen genoemd zoals het ‘wezenpensioen’ en het ‘arbeidsongeschiktheidspensioen’. Wat dit betekent, geen idee. Als ik verder kijk, kom ik een ‘prognose ouderdomspensioen’ tegen: $ 46.557 (€ 37.235). Dat begint ergens op te lijken!

Sinds september 2010 ben ik zelfstandig ondernemer. Ik hoef niet te zoeken naar informatie over deze periode. Ik weet dat ik niets heb opgebouwd. Mijn eerste zorg was om überhaupt geld te verdienen om rond te komen. Dat is gelukt. Mijn accountant heeft mij al een aantal keer geadviseerd om iets van banksparen te doen. Goed idee, denk ik elke keer. Maar tot actie is het nog niet gekomen.

Verder heb ik ooit wat lijfrentepolissen afgesloten (was dat niet een ander woord voor woekerpolissen?), maar als ik mijn overzichten bekijk dan is die polis inmiddels minder waard dan mijn inleg.

Al met al ben ik nog niet veel wijzer geworden over wat ik nu precies heb opgebouwd? En of hetgeen ik heb opgebouwd straks voldoende is? En of ik het goed geregeld heb voor mijn man en kinderen?

Tijd om verder te zoeken. Zo kom ik op zowerktpensioen.nl terecht. Fijn, een site die me in begrijpelijke taal, op een eenvoudige wijze meer kan uitleggen.

Allereerst mijn AOW (Overheidspensioen)

Oeps, van mijn AOW ‘mis’ ik al 7,5 jaar * 2% doordat ik in het buitenland gewoond heb. Ervan uitgaande dat ik vanaf nu in Nederland blijf, heb ik straks 85% AOW.

Dan het collectieve pensioen

Ah, daar vallen de twee pensioenbedragen onder van beide banken. En deze bedragen komen dus bovenop mijn AOW. Helder. Maar nu weet ik nog niet hoeveel dat per maand zal gaan worden. En of dat straks samen met mijn AOW voldoende is. Tijd voor een berekening op zowerktpensioen.nl dus.

Het individuele pensioen

De opbouw is voor mij nu helder. Mijn lijfrentes vallen onder het individuele pensioen. Helaas zal dat niet zorgen voor de kersen op de taart, gezien het feit dat de bedragen laag zijn en dat ik daar ook nog eerst belasting over zal moeten betalen. Ik zal me toch moeten gaan verdiepen in alternatieven, zoals het banksparen. Toch maar eens een financieel adviseur bezoeken. Hoewel het gesprek makkelijker zal zijn nu nu ik weet hoe mijn pensioen opgebouwd is, wordt de uitkomst er vast niet mooier door.

Wat een goed gesprek in de kroeg al niet teweeg kan brengen...

Terug naar overzicht