Blog
Mijn pensioen is in een gat gevallen

» 17 april 2015

Door: Martha Pelkman, Deelnemer

Ik val maar gelijk met de deur in huis: ik heb straks, over een jaar of dertig, amper recht op pensioen. Daar zit een verhaal achter.

Toen ik bijna 27 was, begon ik met werken. Ik was nog van het type eeuwige student en heb acht jaar gestudeerd. In 2004 haalde ik mijn drs (als een van de laatsten) in de mooie studie Nederlandse taal en cultuur. Ik heb gewerkt als redactie-assistent, als webredacteur, als webmaster en als bureauredacteur. In 2010 liet ik mij omscholen tot docent Nederlands.

Inmiddels ben ik sinds half 2014 zzp’er, oftewel zelfstandige zonder pensioen. Ik mag dus mijn hele leven werken om enigszins mijn hoofd boven water te houden. Geen probleem: ik houd van mijn werk als tekstschrijver.

Terug naar mijn leven in loondienst.

Ik heb dus een pensioengat. Dat komt omdat er in die tijd nog geen verplichte pensioenvoorziening was in het bedrijfsleven. Vanaf mijn tweede baan als bureauredacteur tot mijn vijfde baan als webmaster heb ik geen pensioen opgebouwd via mijn salaris. Tel daar anderhalf jaar werkloosheid bij op en je hebt geen pensioengat maar een pensioenravijn!

Natuurlijk probeer je voorzieningen te treffen om de kloof te dichten: je laat je informeren door verschillende mensen die er verstand van hebben en dan hoop je maar dat je het goede doet. De voorziening die ik had, heb ik premievrij gemaakt nadat ik werkloos werd. Ik kon het niet meer betalen.

Kortom, ik heb amper pensioenrecht opgebouwd.

Op dit moment wordt er gesproken over een min of meer verplicht pensioen voor zzp’ers. Het is er nog niet, maar het voornemen bestaat om dat in te voeren. Aan de ene kant denk ik dat ik dat wel zou willen aanpakken, maar dan moet mijn omzet wel omhoog, anders kom ik weer niet rond.
Aan de andere kant denk ik: overheid waar bemoei je je mee! Ik ben niet voor niets eigen baas geworden en ik bepaal zelf wel of ik pensioen wil opbouwen.
Ik weet echter heel goed dat het over dertig jaar wel weer anders kan zijn: misschien is er dan wel weer iets anders verzonnen, of bestaat pensioen helemaal niet meer en werkt iedereen tot zijn dood door.

Pensioen ligt voor mij nog zover in de toekomst dat ik me er eigenlijk maar zelden mee bezig houd. Alleen als men mij er specifiek om vraagt.

Martha Pelkman
Tekstbureau DrsPee
www.drspee.nl www.drspee.nl

Terug naar overzicht