Blog
Waarom nu al zorgen maken

» 10 september 2013

Door: Ilse van der Horst, stagiaire bij Zowerktpensioen.nl

Pensioenfondsen zijn druk bezig om pensioen meer onder de aandacht van jongeren te brengen. Ondanks deze poging van pensioenfondsen, zijn veel jongeren niet zo met hun pensioen bezig.

Dat pensioen komt later wel

Ik ben een van die jongeren, ik ben 19 jaar en student. Ik heb wel een bijbaantje maar daar verdien ik geen aanzienlijke bedragen mee waardoor mijn opgebouwd pensioen weinig voorstelt. Ik besteed geen aandacht aan mijn pensioen en schuif de enveloppen die ik van mijn pensioenfonds ontvang altijd snel ergens achter in een kast tussen andere verstofte papieren. Dat ik deze brieven krijg herinnert mij eraan dat ik zoiets als een pensioen heb, als ik alles digitaal zou ontvangen zou ik mijn pensioen helemaal vergeten. Waarom ik niet meer aandacht aan mijn pensioen besteed? Het duurt nog zo’n 3 tot 4 jaar voordat ik een echte baan hoop te krijgen en het duurt nog ongeveer een halve eeuw voordat ik met pensioen ga. Mijn pensioen is dus een behoorlijk ver van mijn bed show. “Dat pensioen komt later wel,” denk ik als ik weer eens een brief van mijn pensioenfonds onder een stapel papieren schuif. Veel jongeren delen deze mening.

Het is logisch dat veel jongeren geen aandacht aan hun pensioen besteden want waarom zou je nu over iets nadenken wat je pas nodig hebt op je 67ste? Er kan nog zoveel gebeuren in die bijna 50 jaar tijd. Misschien is er tegen die tijd wel een heel nieuw pensioenstelsel ingevoerd of misschien raak je wel arbeidsongeschikt voordat je begint met werken, misschien krijg je een hele goede baan en spaar je jouw eigen pensioen bij elkaar. Er kan nog zoveel gebeuren en alles is nog heel onzeker wat de uiteindelijke waarde van je pensioen betreft, waarom zou je je nu al zorgen maken over de verwachte waarde van je pensioen?

Een vage indicatie

Als ik mezelf er dan een keer toe zet om een brief van mijn pensioenfonds te lezen, haak ik halverwege af door de onbegrijpelijke inhoud van de brief. Veel jongeren worstelen hier ook mee. Het pensioenoverzicht bestaat uit allemaal nietszeggende cijfertjes en termen zoals voltijd pensioengevend salaris en voltijd franchise??? Hierachter staan dan bedragen waarvan ik geen idee heb waarop ze gebaseerd zijn. Deze bedragen zouden dan een vage indicatie geven over hoeveel pensioen ik zal ontvangen over 50 jaar. De bedragen die in mijn pensioenoverzicht staan zeggen mij dus niets omdat ik ze niet begrijp en omdat ze een voorspelling zijn van mijn te ontvangen pensioen over 50 jaar.

Zowerktpensioen.nl

De site zowerktpensioen.nl legt het ingewikkelde en saaie pensioen op een duidelijke en bondige manier uit. Door de informatie op deze site ben ik een stuk wijzer geworden over mijn pensioen. Ik vind het fijn om te weten dat er verschillende manieren zijn om zelf extra pensioen op te bouwen en dat ik dat dus niet per se op een gewone spaarrekening moet doen (waar het niet vaststaat). Ook weet ik nu dat je je pensioen ook voor zaken als arbeidsongeschiktheid en overlijden kan gebruiken en niet alleen voor ouderdom. Dit wist ik niet voordat ik de uitleg op zowerktpensioen.nl las en het is toch best handig om te weten.

Terug naar overzicht