Blog
De andere kant van de pensioenmedaille

» 11 februari 2013

Door: Emiel Egging, Organisatieadviseur, coach en trainer bij Succesvol met Pensioen (www.succesvolmetpensioen.nl)

Er zitten twee kanten aan de pensioenmedaille: de financiële kant en de niet-financiële kant. En je moet ze allebei goed adresseren om van het leven tijdens je pensioen te kunnen genieten.

Het is essentieel om ver genoeg voor je pensionering jezelf deze vraag te stellen: “Wat ga ik met de zee aan vrije tijd doen?”. Want zolang deeltijd pensioen en doorwerken na je pensioen nog niet de gewoonste zaak van de wereld zijn, kan de overgang van werk naar pensioen nogal groot zijn. Stoppen met werken en omgaan met de veranderingen die het pensioen met zich meebrengt is voor velen dan ook een lastige puzzel.

In ons werk worden we namelijk dagelijks geconfronteerd met werk dat gedaan moet worden. En het liefst is het werk aan het einde van de dag af (of op een ander specifiek moment). Onze agenda’s zitten vol met handelingen, afspraken, meetings en deadlines. En op zondagavond weten we op welk tijdstip we de wekker moeten zetten om maandagmorgen op tijd op het werk te verschijnen.

Maar dan! Dan ben je met pensioen. Je hoeft niet op te staan om jezelf in je werkkloffie te hijsen en naar je werk te gaan. Je werkgever vertelt jou niet meer waar de organisatie naar toe gaat en welke rol jij daarin mag vervullen. Vanaf nu af aan ben jij diegene die bepaalt of je wel of niet uit je bed komt. Én waarvoor je uit bed komt.

Het is belangrijk om je te realiseren dat jij nu zelf moet bepalen, eventueel samen met je partner, hoe de dagen eruit komen te zien. En ik hoor je denken: “Zalig!”. Tja, de eerste zes maanden tot een jaar voelt voor velen als een huwelijksreis of een heerlijke vakantie. We werken rustig door onze ‘to-do list’ die we door de jaren heen hebben opgebouwd. We lezen de nog niet gelezen boeken. Projecten in en rondom het huis worden eindelijk afgerond. We sporten en reizen wat en we hoeven niet vaak meer op een specifiek tijdstip ergens te zijn. Zeer relaxed.

Maar dan komt vaak het moment dat de ‘wittebroodsweken’ of de heerlijke vakantie voorbij is. Wat ga je nú doen, en wat met de komende twintig tot misschien wel dertig jaar? Uiteindelijk ben jij diegene die bepaald wat je gaat doen. En als je zegt dat je dat je hele leven al hebt gedaan, dan geloof ik dat graag. Maar velen van ons werkten bij hun werkgever, omdat die op ons pad kwam en ons in staat stelde om in een bepaalde levensstijl te voorzien. Maar als die financiële prikkel meer naar de achtergrond verdwijnt omdat het pensioen nadert, dan is het niet meer vanzelfsprekend om op zoek te gaan naar een baan. Waarmee we naast een inkomen, invulling gaven aan een groot gedeelte van ons dagelijks leven. En aan wie we waren...

Dus, de vraag is: “Hoe ga jij je leven met pensioen invullen?”. Deze vraag geeft je meer ruimte en een breder perspectief dan de vraag: “Wat ga je doen tijdens je pensioen? Hoe ga jij de voordelen die het werken je gaf vervangen? Want naast een inkomen voorziet je werk jou misschien ook in een doel, dagelijkse structuur, status, identiteit, sociale contacten, persoonlijke ontwikkeling, afstand tot thuis, gesprekstof of andere voordelen waar je misschien in eerste instantie niet aan had gedacht.

Heb jij je pensioen in zicht / ben je tussen de 58 en 65 jaar? Start dan nú ook met het nadenken over de andere kant van de pensioenmedaille; de invulling van jouw leven tot en met je pensioen. Zo kan je nu al binnen of naast je werk alvast activiteiten ontwikkelen die in lijn zijn met je wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Sorteer alvast voor op een succesvol pensioen en onderneem actie! En uiteraard kan ik je daarbij helpen!

Terug naar overzicht