Blog
Vergeet de geschiedenis niet

» 18 december 2012

Door: Robert Timmer, mede oprichter zowerktpensioen.nl

Misschien ben je al met pensioen of tel je juist enthousiast de dagen of jaren tot de grote dag af. Hoe dan ook, het is verstandig om ook alvast je dieet aan te passen aan het vorderen van de jaren. We geven je een paar tips voor het behouden van een gezond lichaam.

Het menselijk lichaam is een fascinerende machine, juist omdat het constant verandert. Zo ontwikkelt onze smaak zich constant. Jonge kinderen lusten in de regel geen bier of sterke zwarte koffie, terwijl onze trek in krachtige kaas pas komt als we wat ouder (en wijzer!) zijn.

Naast onze smaak veranderen ook de noden van ons lijf. Het is daarom goed om te weten welke voedingstoffen je nodig hebt. Je kan het zo complex maken als je wilt, maar hier lees je over een paar kleine en zeer haalbare veranderingen die je kan doorvoeren.

Zodra we de grens van 50 jaar passeren is het extra belangrijk om minder verzadigde vetten te consumeren. Eet minder dierlijke producten en schep vaker noten en zaden op. Dat is echt niet zo lastig, want er zit bijvoorbeeld zaad in normale producten als bruinbrood met een lekkere korst. Nootjes vormen een prima tussendoortje en zijn een hartig alternatief voor koekjes.

Het is ook belangrijk om genoeg Omega-3 vetten in je dagelijkse consumptie op te nemen, want die zijn goed voor het hart. Vooral vis zoals sardines en zalm bevatten die vetten, maar ook gekookte eieren zijn een prima bron. Ben je geen keukenwonder en barst het ei altijd in de pan open bij je? Bekijk dan deze handige video en leer hoe je het perfecte gekookte eitje maakt.

Als je inmiddels een zestigplusser bent heb je meer vezels nodig in je eetpatroon, want dat helpt bij de stoelgang. Denk dan aan producten als havermout en linzen. Klinkt dat iets te gewoontjes en niet zo smakelijk? Denk opnieuw! Want je kan deze zaken heel heerlijk aankleden. Je kan in de morgen je pap verrijken met banaan en bessen, of een klein beetje honing toevoegen voor een zoete start van de dag. Linzen kunnen inderdaad een beetje een droge smurrie vormen, maar wat als je ze omtovert tot een Indiase curry met krachtige kruiden en een 'kick' van chilipeper? Hier is een recept waarmee je linzen verandert in een droom voor foodies.

Vitamine D wordt ook steeds belangrijker bij het klimmen der jaren. Zoek in de winkel naar broodbeleg waar vitamine D in zit en vervang boter door die lekkernijen. Die vitamine helpt bij het verminderen van de opname van verzadigd vet. Overigens absorbeert je lijf Vitamine D uit zonlicht! Dus het is alleen al daarom verkwikkend om de buitenlucht op te zoeken zodat je huid in contact komt met licht en zon. Dat voelt goed, want het is goed!

De enige manier om deze tips te benutten is door ze te verwerken in je dagelijkse routine. Zie ze niet als vervelende klusjes maar als verrijking van je leven en gezondheid. Voor je het weet volg je het perfecte dieet en kijk je uit naar elke maaltijd.

Terug naar overzicht