Blog
Wie jarig is trakteert

» 3 maart 2015

Door: Johan, Robert en Robert, Initiatiefnemers zowerktpensioen.nl

Het is alweer drie jaar terug dat wij, Johan, Robert en Robert, op een woensdagavond in 2012 rond een uur of 22:00 de website www.zowerktpensioen.nl lanceerden. Na een aantal maanden van voorbereiding hielden we die avond Google Analytics nauw in de gaten om te zien hoeveel bezoekers ons eigen netwerk zou opleveren.

De dagen erna werden onze verwachtingen flink overtroffen. Honderden bezoekers op de website en vele complimenten. Die bezoekersstroom en complimenten bleven ook in de maanden daarna aanhouden. Artikelen in diverse media, gesprekken bij diverse pensioenfondsen, DNB, AFM, diverse belangenorganisaties en politieke partijen toonden al snel hun interesse. Iedereen wilde weten wat het verhaal achter www.zowerktpensioen.nl was.

Na 1,5 jaar lanceerden we een vernieuwde versie van Zowerktpensioen. Naast de bestaande kennis werden een nieuw uiterlijk en extra functionaliteiten zoals het maken van je eigen pensioenberekening toegevoegd. Zowerktpensioen is hiermee een uniek “product” en de gratis, objectieve en onafhankelijke plek voor iedereen die worstelt met zijn pensioen.

Inmiddels bestaan we drie jaar en dankzij onze bezoekers hebben we een schat aan informatie over de pijnpunten van het Nederlands pensioenstelsel.

Dagelijks bezoeken 300 tot 500 mensen onze website om te leren over pensioen. De data die wij (anoniem) over onze bezoekers hebben vergaard bevat belangrijke informatie en is interessant voor de pensioensector. Het geeft inzicht en laat zien waar de pijnpunten zitten en dit op basis van volledig eigen initiatief van een bezoeker die zijn pensioen dilemma wil oplossen. En….wie jarig is trakteert. Daarom delen wij wat opvallende feitjes op basis van de bezoeken aan Zowerktpensioen.

Leeftijd van onze bezoekers

Ruim 28% van onze bezoekers is tussen de 55 en 65 jaar oud. Slechts 20,5% is jonger dan 35. Terwijl juist deze leeftijdsgroep bezig moet zijn met zijn pensioen. Het bevestigd in onze ogen dat pensioen echt een ver van mijn bed show is voor veel jongeren. Als we alleen kijken naar de leeftijd van de bezoekers die een pensioenberekening hebben gemaakt op onze site, dan daalt de doelgroep jonger dan 35 jaar zelfs naar een kleine 12%.

Man en vrouw

Van onze bezoekers is 51,6% vrouw en 48,4% man. Leuk om te zien dat dit (redelijk) eerlijk verdeeld is!

Pensioenopbouw van onze bezoekers

Sinds anderhalf jaar kunnen bezoekers hun pensioen berekenen op onze site, over alle drie de verdiepingen/pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel. De opvallende conclusie is dat onze bezoekers gemiddeld 70,92% netto pensioen ten opzichte van het huidige netto salaris krijgen. Erg opvallend gezien de “70% norm / mythe” in onze branche. Zo slecht staat de pensioenopbouw van onze bezoekers er dus niet voor.

Men krijgt straks gemiddeld € 15.751,- aan tweede pijler pensioen per jaar. Daarnaast heeft men gemiddeld € 81.726,- in de derde pijler aan pensioenkapitaal opgebouwd om een uitkering van aan te kopen.

Kennisdeling

Kennisdeling werkt! Sinds ons bestaan hebben we ruim 1.700 vragen van consumenten beantwoord. En dat is best een flinke klus, als je er vanuit gaat dat we dit op vrijwillige basis in de avonduren doen. Maar we doen het graag!

Ruim 13.500 mensen hebben onze 10 minuten basis uitleg van het complete Nederlandse pensioenstelsel gelezen. En ruim 7.200 mensen hebben onze 25 minuten uitleg van het complete Nederlandse pensioenstelsel gelezen.

Samen hebben zij voor 375 werkdagen aan leestijd op onze website doorgebracht. Er zijn dus best mensen die zich in pensioen willen verdiepen!

Tot slot

Bovenstaande is slechts een deel van de (opvallende) feiten die we boven water hebben gekregen op basis van de honderdduizenden bezoekers op onze website. Vind je het interessant om meer cijfers te horen? We komen graag langs voor een kop koffie om ons enthousiasme over pensioen en de inzichten die onze website ons opleveren met u te delen.

We blijven gaan natuurlijk door met Zowerktpensioen! Onze missie, elke Nederlander een goede basiskennis van pensioen te geven, is nog lang niet bereikt. We hebben nog een lange weg te gaan, maar blijven ons met enthousiasme inzetten! Immers, 3 jaar is niks. Zeker niet als je kijkt naar de huidige (stijgende) levensverwachting! Wij gaan zeker door tot ons 67e!

Reacties op de door ons geconstateerde feiten zijn van overigens van harte welkom. We zijn benieuwd wat jullie conclusies op basis van deze cijfers zijn.

Terug naar overzicht