Wat als ik ...
een nieuwe baan heb gevonden?

Verdieping Overheidspensioen

Voor de zaken die op deze eerste verdieping zijn geregeld (AOW, WIA, Wajong & ANW) heeft het geen gevolgen als je een nieuwe baan in Nederland hebt gevonden. Heb je een baan buiten Nederland? Kijk dan bij wat als ik... in het buitenland ga werken?.

In het geval van een WIA of Wajong kan het wel impact hebben. Een nieuwe baan kan gevolgen hebben op een eventuele WIA of Wajong uitkering. De hoogte van je uitkering kan afhankelijk zijn van het salaris dat je bij deze nieuwe baan ontvangt. Meer daarover lees je bij wat als ik... ziek word?.

Verdieping Collectief pensioen

Voor je bij je nieuwe werkgever gaat werken, is het verstandig om te vragen of de werkgever een pensioenregeling heeft afgesloten voor zijn medewerkers. Dit is namelijk niet verplicht voor alle werkgevers. Sommige werkgevers bieden dan ook geen pensioenregeling aan. Als er wel een pensioenregeling is, dan is het belangrijk om na te gaan wat voor een soort pensioenregeling het is en hoeveel je zelf moet betalen aan dit pensioen. Dit verschilt namelijk per werkgever en kan daarmee van aanzienlijke invloed zijn op je (netto)loon.

Blijf je in dezelfde sector werken? Dan is het belangrijk om te weten of er een bedrijfstakpensioenfonds in jou sector is. Je werkgever kan je dit vertellen. Als die er inderdaad is, dan hoef je niks te regelen. Je pensioenopbouw loopt dan gewoon door! Let alleen wel op als je werkeloos bent geweest, dat is namelijk niet goed voor je pensioen. Meer daarover lees je bij wat als ik... werkeloos word / ben?

Is er geen bedrijfstakpensioenfonds verplicht in de sector waar je werkzaam bent of ga je in een andere sector werken waar geen bedrijfstakpensioenfonds verplicht is? Dan kan alsnog door je werkgever een pensioenvoorziening zijn getroffen via een verzekeraar, ook in dit geval kan je werkgever je hierover informeren. Indien dit allebei niet gedaan is, dan moet je zelf aan de slag om pensioen op te bouwen!

Als eerste moet je de keuzen maken wat je doet met het pensioen dat je bij je vorige werkgever hebt opgebouwd. Je kunt je pensioen namelijk laten staan, of meenemen (we noemen dit een waardeoverdracht) naar je nieuwe pensioenregeling. Bij die beslissing is het belangrijk om bijvoorbeeld te kijken naar de manier waarop je pensioen op waarde gehouden wordt (we noemen dit indexatie) en hoeveel pensioenopbouw en/of uitkering je er bij je nieuwe pensioenregeling voor terug krijgt. Wij adviseren je om een financieel planner te laten bekijken wat voor jou de beste keuze is.

Is er geen pensioenregeling bij jouw werkgever geregeld? Dan loop je een stuk pensioen mis. Het is dan belangrijk dat je op de derde verdieping je individuele pensioen goed regelt. Anders heb je straks te weinig pensioen opgebouwd. Hoe je dat kan doen lees je in onze pensioenuitleg, die vind je hier.

Voor de zaken die je zelf hebt geregeld op de derde verdieping heeft het waarschijnlijk geen invloed als je van werkgever veranderd. Je hebt deze zaken immers zelf geregeld en ze staan los van je werkgever. Wel kan het zo zijn dat als ook je salaris veranderd, dat je de zaken die je op de derde verdieping hebt geregeld hierop moet aanpassen. Daar kan de partij waarbij je je pensioenregeling is afgesloten, je alles over vertellen.

Terug naar overzicht

Wat als?

Wat als?

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking