Wat als ik ...
(denk dat) mijn werkgever failliet is of gaat

Is je werkgever failliet (of denk je dat hij dat misschien gaat), dan is dat geen prettige situatie! Grote kans dat dit ook zorgt voor financiële zorgen en problemen.

Zodra je een vermoeden weet dat je werkgever failliet gaat, bijvoorbeeld doordat je salaris niet meer wordt betaald, moet je een uitkering aanvragen bij UWV met als reden ‘betalingsonmacht van de werkgever’. Zolang je werkgever dan namelijk nog in het proces van faillissementsaanvraag zit, betaald het UWV de salarissen door. Nadat de rechter uitspraak heeft gedaan van het faillissement en je nog geen nieuwe baan hebt gevonden kun je bij het CWI een WW uitkering aanvragen. Meer informatie over deze situatie vind je ook op de website van UWV.

Bovenstaande heeft nog weinig met je pensioen te maken. Maar het faillissement kan niet alleen nu tot financiële problemen leiden, maar ook straks als je met pensioen gaat. Uiteraard geldt dit alleen wanneer je via je werkgever op de tweede verdieping van het pensioenhuis pensioen opbouwt (collectief pensioen). Het faillissement van je werkgever betekent namelijk niet alleen dat je salaris niet meer betaald wordt, maar de betaling van je pensioenpremie stopt ook. En daardoor stopt ook je pensioenopbouw. Voor je pensioen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden kan het zelfs betekenen dat jij of je nabestaanden het recht op een uitkering verliezen. Dat is een situatie die wilt vermijden!

Het faillissement van je werkgever zal dus vaak leiden tot een breuk in je pensioenopbouw of tot het wegvallen van uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. Het is dan ook verstandig om de gevolgen van deze pensioenbreuk snel in beeld te brengen en maatregelen te nemen. Als je de financiële mogelijkheden hebt, kan je bijvoorbeeld soms (vaak onder voorwaarden) je pensioenopbouw vrijwillig (en dus zelf betaald) voortzetten. Neem hiervoor contact op met de pensioenuitvoerder en vraag wat de mogelijkheden zijn.

Het is verstandig om samen met je pensioenuitvoerder of je financieel planner de gevolgen van het faillissement in kaart te brengen en samen een oplossing te bedenken om de gevolgen op te vangen. Wacht daar niet mee, maar begin vandaag nog!

Terug naar overzicht

Wat als?

Wat als?

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking