Wat als ik ...
zelfstandig ondernemer ben / word?

Verdieping Overheidspensioen

Voor de zaken die op deze eerste verdieping zijn geregeld (AOW, WIA, Wajong & ANW) heeft het geen gevolgen als je zelfstandig ondernemer wordt.

Wel kan de hoogte van een eventuele WIA of Wajong uitkering worden beïnvloed doordat je zelfstandig ondernemer bent geworden.

Verdieping Collectief pensioen

Deze verdieping is voor jou niet van toepassing. Om pensioen op te bouwen op deze verdieping heb je namelijk een werkgever nodig. Er zijn een paar beroepen waarvoor wel een zogenaamd beroepspensioenfonds is opgezet. Bij deze beroepspensioenfondsen bouwt iedereen van een bepaalde beroepsgroep pensioen op, denk hierbij bijvoorbeeld aan apothekers, huisartsen en dierenartsen. Een lijst met de beroepen waarbij een apart pensioenfonds voor zelfstandigen is, vind je hier.

Verdieping Individueel pensioen

Zowel wanneer je stopt met werken, arbeidsongeschikt wordt of komt te overlijden is er op de tweede verdieping niks voor je pensioen geregeld. Het pensioen dat je (gelijk aan werknemers) opbouwt op de eerste verdieping zal waarschijnlijk niet hoog genoeg zijn, om van te kunnen leven. Daarom is het voor zelfstandig ondernemers belangrijk om op deze verdieping extra pensioenmaatregelen te treffen.

Je kunt zorgen voor deze verdieping zorgen via een verzekeringsbedrijf of bank. Zij hebben allerlei producten om een zo groot mogelijke pensioenopbouw derde verdieping te bereiken. Wil je aan een derde verdieping bouwen? Dan is het verstandig om samen met een financieel planner te kijken welke mogelijkheden voor jou aanwezig zijn.

  • Ouderdom Er zijn veel verschillende producten die voorzien in extra pensioeninkomen zodra je stopt met werken. De bekendste zijn een koopsom (ook wel bekend als lijfrente), banksparen of de levensloopregeling. Wil je niet een product van een verzekeringsbedrijf of bank dan kan je ook zelf een spaarpot voor je pensioen maken. De waarde van je eigen huis gebruiken is ook een manier om extra pensioen te krijgen als je stopt met werken.

  • Arbeidsongeschiktheid Ook voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid zijn er voor zelfstandig ondernemers een aantal producten die door voornamelijk verzekeringsbedrijven worden aangeboden. Zo is er bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidspolis. Maar uiteraard kan je ook hier zelf een spaarpot voor je pensioen bij arbeidsongeschiktheid maken.

    Wil je meer weten over de mogelijkheden? Schakel dan een adviseur in.

  • Overlijden Hier is het bekendste product van verzekeringsbedrijven de overlijdensrisicoverzekering. Maar ook het eigen spaarpotje is hier wellicht een optie.

    Wil je meer weten over een overlijdensrisicoverzekering? Schakel dan een adviseur in.

Terug naar overzicht

Wat als?

Wat als?

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking