Wat als ik ...
in het buitenland ga wonen?

Verdieping Overheidspensioen

  • Ouderdom & Overlijden Als je in het buitenland gaat wonen, stopt de opbouw van je AOW & ANW. Als je echter voor je werk naar het buitenland wordt uitgezonden, dan kan je vaak een detacheringverklaring aanvragen. Met die verklaring in je bezit, bouw je nog gewoon AOW op. In alle andere gevallen stopt de opbouw van je AOW & ANW. Wanneer je moet pensioen gaat, heb je nog wel steeds recht op de AOW & ANW die je hebt opgebouwd toen je in Nederland woonde.

    Je kunt er wel voor kiezen om je bij te verzekeren voor de AOW & ANW wanneer je naar het buitenland gaat. Dit is echter prijzig en er zijn een aantal alternatieven. Het is verstandig om je hierover goed te laten adviseren.

  • Arbeidsongeschiktheid Vanaf het moment dat je in het buitenland woont, heb je geen recht meer op een WIA of Wajong uitkering, tenzij je een detacheringverklaring hebt (zie tekst hierboven). Kreeg je al een WIA uitkering voordat je naar het buitenland verhuisde? Nederland heeft met sommige landen afspraken, zodat je de uitkering gewoon mee kunt nemen. Er zijn echter ook veel landen waar Nederland geen afspraken mee heeft, je uitkering stopt dan.

    Kreeg je al een Wajong uitkering voordat je naar het buitenland verhuisde? Deze stopt dan zodra je naar het buitenland gaat (met uitzondering van enkele specifieke situaties).

Verdieping Collectief pensioen

Voor alle vormen van pensioen geldt dat, wanneer je geen detacheringverklaring hebt, je pensioenopbouw waarschijnlijk stop gezet wordt wanneer je in het buitenland gaat wonen en werken. Woon je in het buitenland maar blijf je wel in Nederland werken? Dan kan je meestal gewoon pensioen blijven opbouwen. Vraag bij je werkgever en pensioenfonds na wat de mogelijkheden zijn.

Verdieping Individueel pensioen

Wat er op deze verdieping gebeurd als je in het buitenland gaat wonen is helemaal afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met de pensioenverzekeraar of bank. Neem daarom voor je gaat verhuizen contact met hen op en bespreek de gevolgen van je verhuizing naar het buitenland.

Terug naar overzicht

Wat als?

Wat als?

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking