Laatste ontwikkelingen
Veranderingen in pensioen- communicatie

10 april 2015

De overheid heeft pas een aantal wetswijzigingen aangenomen die gevolgen hebben voor de manier waarop jij geïnformeerd wordt over je pensioen. Het doel is dat de communicatie over jouw pensioen duidelijker wordt en dat je de informatie tijdig ontvangt. Hieronder hebben we kort beschreven wat de wijzigingen zijn en hoe jij hiermee te maken krijgt vanaf 1 januari 2016.


 • Je pensioen bij een nieuwe werkgever
  Op dit moment ontvang je een startbrief op het moment dat je in dienst komt bij een werkgever waar je pensioen opbouwt. De startbrief kan nogal een lijvig document zijn en zal dan ook lang niet door iedereen worden gelezen. Om te zorgen dat pensioeninformatie toegankelijker wordt, gaat de startbrief vervangen worden door het Pensioen 1-2-3. Het Pensioen 1-2-3 bevat net als de startbrief informatie over jouw pensioen. Met behulp van iconen is aangegeven wat voor pensioen je hebt, of er wordt geïndexeerd en of je bijvoorbeeld een nabestaandenpensioen hebt.
 • Informatie voor je met pensioen gaat
  Er zijn wetswijzigingen aangenomen waarin wordt bepaald wat voor informatie je krijgt voor je met pensioen gaat. En wanneer je die informatie uiterlijk ontvangen moet hebben. Het draait er vooral om dat het duidelijker wordt en dat je voldoende tijd hebt om jouw pensioen te regelen voor je met pensioen gaat.
 • Alle informatie over jouw pensioenen op 1 plek
  Als belangrijkste stap is besloten om ook de informatie over het aanvullende pensioen (de 3de verdieping van jouw pensioenhuis) op te nemen in het pensioenregister. Je kunt dus straks naast informatie over het pensioen via de overheid en je werkgever, ook de informatie over je andere pensioen producten op 1 plek terug vinden.

In het kort heb je straks de volgende informatiebronnen ten aanzien van je pensioen:

 • Bij aanvang van je pensioenopbouw ontvang je het Pensioen 1-2-3 met informatie over wat voor soort(en) pensioen je hebt.
 • Jaarlijks ontvang je een Uniform Pensioen Overzicht (UPO) van de pensioenregeling waarin je nu pensioen opbouwt. Hierin vind je de stand van je pensioen.
 • Informatie over hoeveel pensioen je hebt opgebouwd op de 1e, 2de en 3de verdieping van je pensioenhuis vind je op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
 • Terug naar overzicht