Pensioenwoordenboek
Resultaat op sterfte

Met de hulp van de gemiddelde leeftijd die mensen behalen rekent een verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds uit, hoeveel pensioen zij straks verwachten te moeten uitkeren.

Wanneer iemand die pensioen krijgt, komt te overlijden voor of na de gemiddelde leeftijd waarop hij of zij volgens de statistieken eigenlijk zou overlijden, moet er dus minder of juist meer pensioen uitgekeerd worden.

Het pensioen dat de verzekeringsmaatschappij of het pensioenfonds meer of minder moet uitkeren, is het resultaat op sterft. Wanneer het pensioenfonds minder hoeft uit te keren, dan verwacht, dan spreken zij over Sterftewinst of resultaat op kort leven. Wanneer ze meer moeten uitkeren, spreken ze over negatief resultaat op lang leven.

Bijvoorbeeld het volgende rekensommetje:

Volgens de statistieken wordt persoon A gemiddeld 85 jaar oud. Persoon A krijgt vanaf zijn 65e per jaar €15.000,- pensioen. De verzekeringsmaatschappij of het pensioenfonds heeft dus uitgerekend dat zij waarschijnlijk 20 jaar lang €15.000,- moeten uitkeren. Dit is €300.000,- in het totaal.

Persoon A komt echter al op zijn 80e te overlijden. De verzekeringsmaatschappij of het pensioenfonds heeft dan 15 jaar lang €15.000,- per jaar uitgekeerd. In totaal is dit dus €225.000,-. Het resultaat op sterfte bedraagt dan €300.000,- min €225.000,- = €75.000,-.

Terug naar overzicht

Woordenboek

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking