Pensioenwoordenboek
Bovenmatig pensioen

Overmatig pensioen staat ook wel bekend als bovenmatig pensioen. Het gaat er in beide gevallen om dat je volgens de regels van de belastingdienst meer pensioen hebt opgebouwd of gaat opbouwen dan toegestaan.

Als je op de tweede verdieping van het pensioenhuis bij een bedrijfstak-, ondernemings-, of beroepspensioenfonds of bij een verzekeraar je pensioen hebt geregeld, is die regeling al getoetst bij de belastingdienst en zal die dus niet bovenmatig zijn.

Als je echter op de derde verdieping van het pensioenhuis (aanvullend op eventueel pensioen op de tweede verdieping) pensioen opbouwt, pas dan op. Zeker als je bij verschillende aanbieders je pensioen hebt geregeld, kan door die aanbieders niet (volledig) worden getoetst of je pensioen overmatig is.

Ieder jaar moet je bij je belastingaangifte de A-factor opgeven. Wanneer je te veel pensioen hebt opgebouwd, ziet de belastingdienst dit via deze A-factor. Als dan blijkt dat je overmatig pensioen opbouwt, wordt er belasting berekend over het overmatige deel.

Het is moeilijk om zelf te bepalen of je overmatig pensioen opbouwt. Ook wanneer je bijvoorbeeld de waarde van je huis gaat inzetten om pensioen te kopen op je pensioenleeftijd speelt dit een grote rol. Neem bij twijfel contact op met een financieel adviseur, zodat jullie samen kunnen kijken of er geen overmatig pensioen wordt opgebouwd.

Terug naar overzicht

Woordenboek

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking