Pensioenwoordenboek
Netto pensioen

Vanaf 2015 wordt het belastingtechnisch gezien een stuk duurder om over je inkomen boven de € 100.000 nog pensioen op de bouwen.

Boven dit bedrag is het echter mogelijk gebruik te maken van een netto lijfrente of netto pensioen. De inleg voor dit pensioen is dan niet fiscaal aftrekbaar en de uitkeringen zijn onbelast. De waarde van deze netto lijfrente of netto pensioen is vrijgesteld in box 3, zolang het doel is om te voorzien in een salaris voor de oude dag.

Het verschil tussen netto pensioen en netto lijfrente zit hem verder vooral in de uitkeringsfase van beide producten. Waar bij netto pensioen een vooraf vastgestelde uitkeringshoogte (netto pensioen) is bepaald, wordt bij een netto lijfrente de hoogte van de uitkering vastgesteld op het moment dat je met pensioen gaat. Bij een netto lijfrente kan de hoogte van de rente dus een sterke invloed hebben op de hoogte van je uitkering.

Netto pensioen kan worden uitgevoerd door pensioenfondsen en verzekeraars. De lijfrentevariant door verzekeraars en banken.

Terug naar overzicht

Woordenboek

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking