Uitleg pensioen
Niveau 1 - Stap 5 - Pensioenregels

» De regels van het huis

Net als bij het zelf bouwen van een huis, zijn er ook bij het opbouwen van een pensioenhuis erg veel regels. Die regels worden veelal door de belastingdienst bepaald. Helaas lukt het niet om al die regels hier uit te leggen. Toch willen we een paar belangrijke regels uitleggen. We raden je wel aan om je goed te laten voorlichten over deze pensioenregels van de belastingdienst zodra je daar mee te maken krijgt.

De overheid wil stimuleren dat Nederlanders werken aan hun pensioen. De overheid maakt het via de belasting goedkoper om te sparen voor je pensioen, dan om te sparen via je normale spaarrekening bij de bank. Bijvoorbeeld: Als je 200 euro pensioenpremie betaalt, dan hoef je over die 200 euro geen inkomstenbelasting te betalen. Het is daarmee gunstig om pensioen op te bouwen. Daarbij gelden strenge regels. De belastingdienst kijkt heel streng naar wat wel en geen pensioen is en stelt vaak ook een maximum aan het pensioen dat je mag bereiken onder die gunstige belastingvoorwaarden. Daarboven mag je natuurlijk wel pensioen opbouwen, maar daar betaal je dan wel meer belasting over.

Daarnaast kijkt de belastingdienst naar het moment waarop je het pensioen ontvangt. Vaak is het zo, dat als je voor je AOW leeftijd met pensioen gaat, de gunstige belastingvoorwaarden (een lager belastingtarief) vervallen. Je moet dan dus meer belasting betalen over je pensioen, dan wanneer je vanaf je AOW leeftijd met pensioen zou gaan.

Volgende stap