Uitleg pensioen
Niveau 1 - Stap 6 - Je Pensioen Bijhouden

» Het huis moet wel bijgehouden worden

Een huis dat van binnen en buiten niet bijgehouden wordt, raakt na verloop van tijd in verval. Het is dan niet prettig meer om te wonen in dit huis en hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om het huis weer op orde te brengen. Bij pensioen werkt het eigenlijk net zo. Je moet regelmatig je pensioenhuis bijhouden, anders past jouw eigen pensioenhuis straks niet meer bij jouw manier van leven.

Allereerst moet je goed weten hoe jouw pensioenhuis er nu uit ziet. Als je dat niet weet kan je het ook niet bijhouden. Daarna is het belangrijk om af en toe te bekijken of je pensioenhuis nog wel voldoet aan jouw wensen. Het is aan te raden om minimaal één keer per jaar stil te staan bij je pensioen en te bekijken of je pensioenhuis nog wel op orde is. Als je extra ruimte voor je pensioen wilt maken, dan kan je bijvoorbeeld via een consumenten collectief (zoals dat van United Consumers) op je vaste lasten besparen. Dat geld kan je dan vervolgens weer voor je pensioen gebruiken.

Hoe jonger je bent, hoe meer je de hoogte van je toekomstige pensioen nog kunt aanpassen. Veel jonge mensen zijn helemaal niet bezig met hun pensioen. Het is aan te raden om juist als je jong bent, hiermee bezig te zijn. Als je nog een flink aantal jaren voor de boeg hebt en je bent nu al actief bezig met het bouwen en inrichten van je pensioenhuis, dan heb je een grotere kans dat je pensioenhuis precies naar wens is als je uiteindelijk met pensioen gaat.

Als laatste is het belangrijk dat je bij bepaalde situaties onderzoekt wat voor effect dit heeft op jouw pensioenhuis. Bijvoorbeeld bij verandering in je werk, je gezin, je woonsituatie, of bij ziekte en overlijden. Meer hierover vind je ook bij het onderdeel Wat als ik....

Het onderhoud aan je pensioenhuis is ingewikkeld. Het is daarom verstandig om hiervoor de hulp van een adviseur in te schakelen.

Je bent nu klaar met alle stappen. We hopen dat je nu beter weet hoe pensioen werkt.

Pensioen voor dummies

Nog meer weten over je pensioen? Lees dan het boek 'Pensioen voor dummies'. Je kunt dit boek bestellen door op het plaatje links te klikken.

Niveau 2

Terug naar overzicht