Uitleg pensioen
Niveau 2 - Stap 1 - Het Pensioenhuis

» Hoe ziet het pensioenhuis eruit?

Het huis dat je rechts ziet, is opgebouwd uit drie verdiepingen. Ook bij pensioen kennen we drie verschillende verdiepingen. In de pensioenwereld heten deze drie verdiepingen de “drie pijlers”. Om echter goed uit te kunnen leggen hoe pensioen werkt, gebruiken wij op onze website de term “drie verdiepingen”.

Op alle drie de verdiepingen is misschien al iets voor je pensioen geregeld. Of misschien moet je zelf nog wel iets regelen op één of meerdere verdiepingen. Maar waarom zou je je pensioen regelen? Daar zijn drie belangrijke redenen voor! In de pensioenwereld zijn deze drie redenen bekend met de afkorting “LOA”. LOA staat voor Leven, Overlijden en Arbeidsongeschiktheid.

Leven is de eerste en meest bekende reden. Ook als je stopt met werken wil je door kunnen leven zoals jij wilt. Op deze site herken je dit aan het poppetje:

  • Ouderdom

De tweede reden denken we liever niet aan. Het is echter wel belangrijk dat wanneer je komt te overlijden, er nog een inkomen voor je nabestaanden (vrouw / man en kinderen) is. Ook hiervoor kun je pensioen opbouwen. Dit herken je op deze site aan het poppetje:

  • Overlijden

De derde krijg je mee te maken als je langere tijd ziek bent. We noemen dit ook wel arbeidsongeschikt. Je wilt dan waarschijnlijk graag een aanvullend bedrag krijgen, bovenop de uitkering die je van de overheid krijgt. Dit herken je aan:

  • Arbeidsongeschiktheid

Niet iedereen in Nederland heeft voldoende pensioen op alle drie de verdiepingen, en ook niet altijd voor zowel Leven als Overlijden en Arbeidsongeschiktheid. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe pensioen werkt, zodat je jouw ideale pensioenhuis kunt inrichten!

We hebben dus drie verdiepingen, met elk drie redenen om pensioen op te bouwen. In onze uitleg zullen we telkens op deze verdiepingen en redenen terugvallen. Om het makkelijker te maken bevat elke stap van deze uitleg eerst een algemene uitleg en daarna wordt elke reden om pensioen op te bouwen apart behandeld.

Pensioen bestaat al sinds de negentiende eeuw. Tussen de negentiende eeuw en nu is er natuurlijk wel erg veel veranderd. Veel verschillende wetten hebben in die tussenliggende periode geholpen bij het verder vormgeven van het pensioenhuis. Het huidige pensioenhuis is dus het resultaat van bijna 2 eeuwen pensioenveranderingen. Daardoor zitten de Nederlandse regelingen voor het pensioenhuis goed in elkaar. Door alle wijzigingen zijn alle regels voor het pensioenhuis wel erg complex geworden. In deze uitleg helpen we je om deze regels voor het pensioenhuis duidelijk uit te leggen.

Volgende stap