Wat als ik ...
bijna met pensioen ga?

Verdieping Overheidspensioen

 • Ouderdom Je ontvangt straks waarschijnlijk AOW. Je hoeft hiervoor zelf niks in gang te zetten, de Sociale Verzekeringsbank die de AOW namens de overheid uitvoert neemt vanzelf contact met je op. Het is wel belangrijk dat je tijdig reageert op het bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Reageer je namelijk te laat, dan kan een gedeelte van je uitkering komen te vervallen.

  Heb je zes maanden voordat je met pensioen gaat nog niks gehoord van de Sociale Verzekeringsbank? Neem dan contact met hen op!

 • Arbeidsongeschiktheid Zodra je AOW gaat ontvangen, ben je niet meer verzekerd voor de WIA. Dit is niet erg, omdat je bij arbeidsongeschiktheid toch je AOW uitkering blijft ontvangen.

  Ontvang je nu al een arbeidsongeschiktheidspensioen? Dan zal deze waarschijnlijk (er zijn uitzonderingen) stoppen zodra je AOW gaat ontvangen.

 • Overlijden Ook wanneer je AOW gaat ontvangen, blijft je partner onder dezelfde voorwaarden als voordat je AOW ontving recht houden op ANW. Wil je meer over ANW weten, kijken dan hier.

Verdieping Collectief pensioen & Verdieping Individueel pensioen

 • Ouderdom Jouw pensioenverzekeraar of pensioenfonds heeft de plicht om contact met je op te nemen voordat je met pensioen gaat. Ze vertellen je dan hoeveel geld je krijgt en welke regels hieraan verbonden zijn. Je hoeft dus zelf geen actie te ondernemen.

  Bij individueel pensioen kan het zijn dat je een pensioen uitkering moet aankopen van het geld dat je hebt gespaard in een beschikbare premieregeling. Laat je hierbij goed informeren over de mogelijkheden en vraag voldoende offertes aan om te weten waar je de hoogste pensioen uitkering kunt krijgen.

  Heb je vier maanden voordat je met pensioen gaat nog niks gehoord of weet je niet of er pensioen voor je is opgebouwd op de tweede verdieping? Neem dan zelf contact op met je pensioenfonds en kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

  Heb je zelf op de derde verdieping je pensioen geregeld bij een bank of met eigen middelen (zoals bijvoorbeeld je huis)? Dan moet je zelf actie ondernemen.

 • Arbeidsongeschiktheid Zodra je ouderdomspensioen gaat ontvangen, ben je niet meer verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dit is niet erg, omdat je bij arbeidsongeschiktheid toch je ouderdomspensioen

  Ontvang je nu al een arbeidsongeschiktheidspensioen? Dan zal deze waarschijnlijk (er zijn uitzonderingen) stoppen zodra je ouderdomspensioen gaat ontvangen.

 • Overlijden Wat er gebeurd met het pensioen dat je op de tweede of derde verdieping hebt geregeld in het geval je mocht overlijden na je “pensionering” is afhankelijk van de regeling. De ene regeling loopt gewoon door na je pensionering, terwijl de andere regeling stopt na je pensionering. Het is daarom belangrijk om te weten wat er gebeurd als je overlijdt na je pensionering. Neem contact op met je pensioenfonds of pensioenverzekeraar en verzoek ze om schriftelijke uitleg over dit onderwerp.

Terug naar overzicht

Wat als?

Wat als?

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking