Pensioen uitleg

» Weten hoe pensioen werkt

Wil je weten hoe pensioen werkt? Dat leggen we je hier uit. En dat kan al in 10 minuten. Maak kennis met het pensioenhuis. Het zou zomaar jouw huis kunnen zijn. Iedereen heeft zijn huis naar eigen smaak en stijl ingericht. Je leefomstandigheden (bijvoorbeeld je gezin, je werk en je opvoeding) zijn vaak van invloed op de inrichting. Aan de hand van het pensioenhuis leggen we uit hoe pensioen in Nederland werkt. Zo leer je hoe jouw pensioenhuis is ingericht.

Hoe het pensioenhuis werkt leggen we uit aan de hand van de volgende stappen:

  1. Hoe ziet het pensioenhuis eruit
  2. De 1e verdieping -> het overheidspensioen
  3. De 2e verdieping -> het collectieve pensioen
  4. De 3e verdieping -> het individuele pensioen
  5. De regels van het huis
  6. Het huis moet wel bijgehouden worden
Niveau 1

Basis uitleg pensioen in 10 minuten

Pensioen is niet moeilijk, maar het vraagt wel wat van je tijd. In 10 minuten vertellen we je hoe het Nederlandse pensioenstelsel op hoofdlijnen werkt. Aan de hand van 6 stappen vertellen we je wat pensioen voor je kan betekenen als je stopt met werken, arbeidsongeschikt wordt of overlijdt.

start niveau 1
Niveau 2

Uitgebreide uitleg pensioen in 25 minuten

Is je interesse gewekt of ben je al bekend met het onderwerp pensioen? Dan is de 25 minuten uitleg voor jou meer geschikt. Aan de hand van 6 stappen leggen we je in detail uit wat pensioen voor je kan betekenen als je stopt met werken, arbeidsongeschikt wordt of overlijdt. Een belangrijk verschil ten opzichte van de 10 minuten versie is dat we dieper ingaan op de inhoud van pensioen. We leggen je bijvoorbeeld uit wat eindloon, middelloon of een beschikbare premieregeling is. Ook gaan we in op de geschiedenis van pensioen.

start niveau 2

Uitleg

Het Pensioenhuis

Uitleg

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking