Uitleg pensioen
Niveau 1 - Stap 1 - Het Pensioenhuis

» Hoe ziet het pensioenhuis eruit?

Het huis dat je rechts ziet, is opgebouwd uit drie verdiepingen. Ook bij pensioen kennen we drie verschillende verdiepingen. Wellicht heb je op alle drie de verdiepingen al iets voor je pensioen geregeld. Of misschien moet je zelf nog wel iets regelen op één of meerdere verdiepingen. Er zijn drie belangrijke redenen om je pensioen goed te regelen.

De eerste en meest bekende reden is om wanneer je stopt met werken door te kunnen leven zoals jij wilt. Dit “pensioen voor na je werk” herken je aan het poppetje:

  • Ouderdom

De tweede reden denken we liever niet aan. Maar deze reden is wel erg belangrijk. Wanneer je komt te overlijden moet er nog een inkomen voor de nabestaanden zijn. Ook hiervoor kan je pensioen opbouwen. Dit "pensioen voor overlijden" herken je aan:

  • Overlijden

De derde krijg je mee te maken als je langere tijd ziek bent. We noemen dit ook wel arbeidsongeschikt. Je wilt dan waarschijnlijk graag een aanvullend bedrag krijgen, bovenop de uitkering die je van de overheid krijgt. Dit "pensioen voor arbeidsongeschiktheid" herken je aan:

  • Arbeidsongeschiktheid

Helaas heeft niet iedereen pensioen op alle drie de verdiepingen van het pensioenhuis of voor alle drie de redenen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe pensioen werkt, dan kun je jouw ideale huis inrichten!

We hebben dus drie verdiepingen, met elk drie redenen om pensioen op te bouwen. In onze uitleg zullen we telkens op deze verdiepingen en redenen terugvallen. Om het makkelijker te maken bevat elke stap van deze uitleg eerst een algemene uitleg en daarna wordt elke reden om pensioen op te bouwen apart behandeld.

Volgende stap