Blog
Drie redenen om (deels) zelf te beleggen voor je pensioen

» 25 juli 2014

Door: Seadna Quigley, Initiatiefnemer Mango Dream

Deze blog is geschreven door Seadna Quigley van Mango Dream. De blog bevat zijn persoonlijke mening. De initiatiefnemers van Zowerktpensioen geven geen waardeoordeel over deze blog en willen benadrukken dat wij deze blog (en andere blogs) niet als advies plaatsen. De blogs zijn slechts bedoeld om meningen te ventileren en mensen aan het denken te zetten.

Heb je wel eens goed nagedacht of je pensioen optimaal geregeld wordt? Zou je niet iets meer rendement uit je spaargeld willen halen?

Je legt elke maand netjes een deel van je zwaar verdiende inkomen opzij. Dat geld geef je aan een grote derde partij die het voor je belegt. Waar het in wordt belegd weet je niet, al wordt het risico vaak gespreid waardoor je geld relatief veilig is.

Vervolgens ga je na een paar jaar, net als vele anderen, met pensioen. En dan is het hopen dat de gezamenlijke spaarpot groot genoeg is om de rekeningen van te betalen.

Dit klinkt niet als de ideale manier om voor je oude dag te zorgen. Als je 40 of 50 jaar hebt gewerkt wil je je geen minuut langer zorgen hoeven maken over geld. Dan wil je zekerheid, inzicht, en een hoog rendement.

Dan zal je echter wel iets moeten veranderen. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om je spaargeld zelf te beheren? Veel mensen zijn bang om hun geld te beleggen. Ze denken dat het te riskant is, of dat je veel kennis nodig hebt om te kunnen beginnen. Maar de realiteit is anders. Beleggen is niet moeilijk, eng, of gevaarlijk. Dat is wat ik je in dit artikel wil bijbrengen.

Hieronder lees je de drie belangrijkste redenen waarom mensen zelf hun geld beheren, en waarom jij dat ook zou kunnen doen.

1. Je hebt meer inzicht in wat er gebeurt met je geld

Over het algemeen geldt dat hoe risicovoller een belegging is hoe hoger je potentiële rendement. Door je spaargeld zelf te beheren bepaal je zelf hoeveel risico je bereid bent te lopen, en ook hoeveel rendement je op de lange termijn kunt verdienen op je beleggingen. Het geld op je spaarrekening is tot een bepaald bedrag gegarandeerd door de overheid, maar levert je een lage rente op. De waarde van aandelen kan erg schommelen, maar het dividendrendement is normaal gesproken hoger dan de spaarrente.

Er zijn tal van manieren om je geld te beleggen. Van risicoloze overheidsobligaties tot aandelen in opkomende markten of vastgoedfondsen. Voor iedereen is er wel een passende belegging. Je bepaalt zelf wat er met je geld gebeurt.

Maar het belangrijkste is dat je inzicht hebt in wat er met je geld gebeurt. Je kan (eventueel samen met een deskundige) je eigen financiële doelen stellen en een plan van aanpak maken om deze te bereiken.

2. Door de vergrijzing wordt de spoeling dunner

Pensioenpremies worden betaald uit een grote pot. Het aantal mensen dat van die pot moet leven groeit, terwijl het aantal mensen dat bijdraagt daalt. De afgelopen jaren zijn de pensioenpremies al gedaald. En daar komt geen verandering in zolang de economie niet aantrekt.

Gelukkig kan je ook individueel sparen door een lijfrente af te sluiten of bij je bank te sparen. Op die manier ben je minder afhankelijk van de collectieve pensioenspot. Maar het rendement op je spaarrekening is momenteel historisch laag. Gecorrigeerd voor inflatie is het rendement op je spaarrekening momenteel zelfs negatief. Bank- of pensioensparen is veilig, en moet daarom een belangrijk deel blijven van je algehele spaarplan. Maar je moet je spaargeld wel beschermen tegen inflatie. Dat kan alleen met een hoger rendement.

Wat kan je dan beter doen? Het is belangrijk dat mensen nadenken over alternatieven. Het is niet meer mogelijk om passief af te wachten wat er met je spaargeld gebeurt. Zeker nu de rente zo laag is.

Verdiep je in de alternatieven voor pensioenfondsen, of vraag je financieel adviseur naar de mogelijkheden. Je zult zien dat het allemaal veel minder moeilijk is dan je denkt. Dat brengt ons ook gelijk bij de laatste reden om zelf je pensioen te regelen.

3. Zelf je pensioen regelen is makkelijker dan je denkt

De meeste mensen denken dat beleggen alleen weggelegd is voor slimme, rijke mensen die jaren economie of finance hebben gestudeerd.Dit is simpelweg niet waar.

Sommige termen op de aandelenmarkt zijn inderdaad compleet onzinnig. Maar je hoeft niet alles te weten over bedrijven, de economie, of de aandelenmarkt om een redelijk rendement te verdienen op de aandelenmarkt. Verdiep je eens een maand lang in de aandelenmarkt.

Lees eens een goed boek over financiële planning (ik raad iedereen Rich Dad Poor Dad aan van Robert Kiyosaki). Je zult zien dat het allemaal veel minder moeilijk is dan je in eerste instantie denkt. Je hoeft geen moeilijke termen te leren. En als je niet weet hoe opties, futures, of warrants werken, dan hoef je er ook niet in te beleggen.

Is pensioensparen dan echt zo slecht?

Nou, nee. Sparen en beleggen kunnen heel goed samen.

Sparen voor je pensioen met een lijfrente heeft zijn voordelen, bijvoorbeeld. Zo krijg je jaarlijks belastingvoordeel als je geld stort op je individuele pensioenspaarrekening. Maar dit belastingvoordeel is begrensd.

Pensioensparen heeft zijn functie in je algehele persoonlijke financiële planning. Maar dat zou beleggen ook moeten hebben. Door een deel van je geld verstandig te beleggen kan je rendement over je spaargeld significant hoger liggen. Aandelen van sterke bedrijven betalen vaak tussen de 3-5% dividend uit per jaar. Dat rendement ligt stukken hoger dan de spaarrente. Dit kan over een lange periode een groot verschil maken op je uiteindelijke pensioenpot.

Iedereen moet voor zichzelf een afweging maken tussen rendement en risico. Voor iedereen is er de juiste balans te vinden. Maar die ligt niet voor iedereen bij 100% pensioensparen. Je financieel adviseur kan je heel goed helpen de juiste balans te vinden.

Jij bent degene die het meest om je pensioen geeft

Uiteindelijk ben jij de enige die echt geeft om je spaargeld.

Misschien is dat nog wel de belangrijkste reden om zelf het heft in handen te nemen. Het verbaast me altijd weer hoe mensen er maar vanuit gaan dat het wel goed komt met hun pensioen.

Misschien hebben ze wel gelijk. Maar als ik jou was zou ik het zekere voor het onzekere nemen. Begin vandaag zelf te beleggen en wie weet pluk je daar over enkele jaren de financiële vruchten van.

Over de auteur

Seadna Quigley is mede-eigenaar van Mango Dream, een blog over het realiseren van je dromen door financieel onafhankelijk te worden. Op zijn website lees je alles over het genereren van een passief inkomen door te beleggen in aandelen. Neem gerust een kijkje op zijn blog, of stuur hem je vragen of opmerkingen via seadna@mangodream.nl.

Terug naar overzicht