Wat als ik ...
een partner krijg / heb?

We hebben het hier alleen over geregistreerd partnerschap en trouwen. Wil je weten wat er gebeurd als je gaat samenwonen? Kijk dan bij wat als ik... ga samenwonen?.

Van de onderstaande gevolgen kan soms worden afgeweken, doordat jullie daarover afspraken maken in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapakte hier andere afspraken over hebben gemaakt. Let op deze afspraken moeten wel door jullie beide zijn ondertekend en bij voorkeur onder het toeziend oog van een notaris.

Verdieping Overheidspensioen

  • Ouderdom Pas op het moment dat je een AOW uitkering krijgt, is het voor de overheid belangrijk om te weten of je samenwoont. Daarvoor maakt dat voor de AOW niet uit. Iemand die samenwoont kan recht hebben op een hogere AOW. Is je partner nog geen 65 op het moment dat jij AOW krijgt? Dan krijg je een extra bedrag bovenop je AOW. Dit extra bedrag heet een toeslag. Dit geldt alleen als je voor 1 januari 2015 65 jaar wordt. De hoogte van deze toeslag hangt af van het feit of je partner dan nog werkt, een andere uitkering ontvangt of langer dan een jaar in het buitenland heeft gewoond.

  • Arbeidsongeschiktheid Voor de WIA en Wajong maakt het niet uit of je een partner hebt.

Verdieping Collectief pensioen

  • Arbeidsongeschiktheid Voor je arbeidsongeschiktheidspensioen is je partner niet van invloed.

Verdieping Individueel pensioen

Voor zowel ouderdomspensioen, arbeidsongeschiktheidspensioen als nabestaandenpensioen zijn de gevolgen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt met de pensioenverzekeraar of de bank. Zoek altijd goed uit hoe dit werkt, voordat je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat omdat het gevolgen kan hebben voor je eigen pensioensituatie!

Terug naar overzicht

Wat als?

Wat als?

Een vraag of opmerking? Guus helpt je graag!

Ik heb een vraag Ik heb een opmerking