Blog
Het heft in eigen handen!

» 4 april 2013

Door: Danielle Bol - Koster, Deelnemer

Verwachtingsvol kijk ik naar de bankmedewerker die mijn pensioenpapieren doorneemt. Zou hij mijn gegevens goed genoeg vinden of zou ik straks geen hypotheek kunnen krijgen? Ik heb geen flauw idee wat hij uit deze gegevens kan halen, maar blijkbaar is het ok. Hij glimlacht en geeft de papieren terug… Zo, dat is ook weer achter de rug! Nu verder met de écht belangrijke zaken!

Toen we een huis wilden gaan kopen heb ik voor de eerste en enige keer ingelogd op de website mijnpensioenoverzicht.nl. Als ik eerlijk ben: de gegevens op deze site zeggen me helemaal niks. Het zijn droge cijfertjes waarvan ik de betekenis niet weet. Bovendien heb ik voor mijn gevoel te weinig invloed op de hoogte van het bedrag dat ik uiteindelijk krijg. Dus tsja, waarom zou ik me er dan mee bezig houden?

Het is niet zo dat ik niet geïnteresseerd ben in financiële zaken. Sterker nog: ik ben er juist heel erg in geïnteresseerd. Voordat wij op gesprek gingen bij de bank heb ik alles wat ik over hypotheken kon vinden gelezen. Ik heb me verdiept in de verschillende vormen van hypotheken, het aflossen van hypotheken… Ik heb ook regelmatig gesprekken met vrienden over geldzaken, besparen en sparen en heb zelfs een eigen website over besparen: www.positiefbesparen.nl. Maar pensioenen daarentegen, daar hou ik me niet mee bezig.

Pensioenen hebben mijn interesse gewoon niet. Je hebt er zo weinig controle over! Als ik extra aflos op mijn hypotheek, dan zie ik mijn maandlasten direct dalen. Maar als ik extra geld inleg in mijn pensioen, moet ik er maar op vertrouwen dat het goed komt met dat geld. Er is geen magische rekensom die ik erop los kan laten, waarmee ik kan berekenen hoeveel geld het me gaat opleveren. Daarnaast wordt de pensioenleeftijd steeds verder naar boven opgeschroefd. Wie weet kan ik niet eens met pensioen en moet ik blijven werken tot ik sterf, als het aan de pensioenfondsen ligt... En ik ben pas 27, dus dan heb ik nog even te gaan!!

Nee, ik neem liever het heft in eigen handen! Door extra af te lossen op mijn hypotheek zorg ik ervoor dat mijn maandlasten dalen… of dat we eerder klaar zijn met aflossen. En het geld dat we dan overhouden, dat gaat op een spaarrekening, waarmee ik zélf mijn pensioen bij elkaar spaar. Dat voelt een stuk beter dan mijn lot in de handen van een pensioenfonds leggen!

Terug naar overzicht