Uitleg pensioen
Niveau 1 - Stap 4 - Individueel Pensioen

» Je bent boven, op de derde verdieping

De derde verdieping van je pensioenhuis geeft je wat extra leefruimte. Deze extra verdieping is soms hard nodig, omdat je bij de eerste twee verdiepingen niet genoeg pensioen opbouwt om straks van rond te komen. Maar soms heb je op de eerste en tweede verdieping al genoeg pensioen voor een “normaal” leven en kan de zolder je extra financiële ruimte voor leuke dingen bieden! Iedereen in Nederland kan beslissen om pensioen op de zolder op te bouwen. Het is niet verplicht, maar wel verstandig. Voor het bouwen van je eigen financiële zolder kun je bij een verzekeraar of bank terecht. Zij hebben allerlei spaarproducten, beleggingsproducten en verzekeringsproducten om jou of je nabestaanden van een extra inkomen te voorzien. De producten die je zelf bij een verzekeraar of bank afsluit en waar je zelf de premie voor betaalt, hebben allemaal betrekking op deze zolder / derde verdieping van het pensioenhuis.

 • Ouderdom Er zijn veel verschillende producten die zorgen voor extra geld zodra je stopt met werken. De bekendste zijn via een koopsom, lijfrente of via banksparen. Wil je niet een product van een verzekeringsbedrijf of bank dan kan je ook zelf een spaarpot voor je pensioen maken.

  Wil je meer weten over de genoemde mogelijkheden?
  Schakel dan een financieel adviseur in.

 • Overlijden Het bekendste product van verzekeringsbedrijven dat uitkeert wanneer je komt te overlijden is de overlijdensrisicoverzekering. Maar ook het eigen spaarpotje is hier wellicht een optie.

  Wil je meer weten over de genoemde mogelijkheden?
  Schakel dan een adviseur in.

 • Arbeidsongeschiktheid Om te zorgen voor genoeg geld wanneer je arbeidsongeschikt bent, zijn er een aantal producten die meestal door verzekeringsbedrijven worden aangeboden. Zo is er bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de WIA-Hiaat verzekering. Maar uiteraard kun je ook zelf een spaarpot aanleggen via een spaarrekening.

  Wil je meer weten over de genoemde mogelijkheden?
  Schakel dan een financieel adviseur in.

Volgende stap